Translate

torsdag 15 maj 2014

"Stol" eller "Foto". Klar med Gipsmask?

När du är klar med allt som ska lämnas in välj mellan följande uppgifter eller presentera en egen.


Alternativ 1- "STOL"

Designa en stol - ritning och modell

Du ska skapa en stol till din gipsmaskfigur. Stolen ska skissas upp till en välarbetad ritning där du presenterar hur stolen ska se ut. Ritningen ska vara tecknad i perspektiv.


Chair by Zachary Veach  

Till din hjälp kan du söka på youtube och/eller google. Mitt förslag är att du söker på engelska för att få fler träffar (tex draw chair perspective).

Gör nu en välarbetad ritning av din stol. 
Presentera din idé och visa din ritning för Linda. Beskriv hur du tänkt. På vilket sätt är den här stolen skapad/designad att passa din beställare (gipsfiguren)?

Bygg en stolmodell
Nu är det dags att börja spåna på hur du ska bygga en väl genomarbetad modell av stolen. 


Titta på lite bilder först av hur andra byggt minimodeller av stolar. Sök bilder och titta på för att hämta inspiration. 

Länkar till bilder att titta på - klicka på den rosa texten:

Det finns lite olika material att använda till modellen som kartong av olika slag, trä, metall och tyger. Ta gärna med eget materiel om du vill. 

Har du egen idé/annan idé om design - helt ok.

Alternativ 2 -"FOTO"

Fotouppgift

Arbeta med en fotouppgift där du utgår från din gipsmask. Hur kan du gå vidare med temat du arbetat med i en fotouppgift?

Tolka temat "Att vara människa" och/eller "Superhjälte". Diskutera/presentera din idé med/för Linda. 

Kanske vill du använda dig av din gipsmask i ditt foto. Hur skulle det kunna se ut?

Tänk på att det ska vara välarbetade fotografier. Linda har tips på en film om grundläggande fotografering som du kan se innan du sätter igång.

Elevexempel 
Om du väljer att göra uppgift Alternativ 2 ovan kan du se foto och läsa här nedan hur elev tolkat den uppgiften tidigare.

 Fotouppgift Makt av Madeleine Johansson












Eleven valde att tolka ordet "makt" i denna fotouppgift.

Två unga kvinnor befinner sig i en skogsglänta. En av kvinnorna sitter på en gammal sliten pall och håller i en handspegel, som verkar vara antik. I den andra handen håller hon i en tekopp. Håret är skarpt rosa och sminkningen, både ögonskugga och läppstift, är ljust turkost. Blicken är fäst på något utanför bilden. 

Bakom kvinnan som sitter på pallen står en annan kvinna som varsamt borstar den sittande kvinnans rosa hår. Runt om i skogsgläntan ligger spelkort utspridda. Till vänster i bilden står två cupcakes utplacerade. I trädgrenarna hänger juveler och ytterligare en cupcake. Platsen är dåligt belyst, det verkar bara vara blixten som lyser upp precis i fotoögonblicket.  

Spelkorten symboliserar valör, värde - status. Spegeln, hårborsten, det rosa håret och den turkosa makeupen ska visa skönhetsideal och fokus på utseende. Juvelerna och den slitna gamla pallen står i konstrast till varandra och kan ses som klassmarkörer. Kakorna kan visa på matkontroll samt föra tankarna till rådande kroppsideal.

I tolkning av bilden kan paralleller dras till exempel till skönhetsideal, normer, klass, status och identitet utifrån att vara ung i dag och utifrån kön, ålder och ursprung. Den drömmande blicken som blickar bort i fjärran i något utanför bilden kan föra tankarna till något frånvarande kanske ouppnåeligt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul om du vill kommentera vårt arbete på bloggen :)