Translate

tisdag 29 maj 2012

Tema makt år 9


Ur elevreflektion:
"Jag har valt att skapa en bild med hjälp utav program på datorn.  
Bilden föreställer en hand som kommer ut ur en svart rektangulär bild med eldflammor. Handen har tagit tag i en persons ben och personen hänger upp och ner. Jag tog några bilder under produktions processen och har satt ihop dom till ett bildspel med ljud som bakrund, för att framhäva makt ur flera perspektiv. Jag valde att jobba med datorprogram för att det är ett område jag behärskar och kan utveckla väldigt mycket. 
Min tanke med bilden var att handen är djävulen och att personen är en djupt kristen som har brutit mot kristendomens regler och normer och därför har hamnat i helvetet.  
Handen och djävulen symboliserar makten, den som har och utövar makt. I detta fall syftar handen på den negativa makten, maktmissbruk. Personen som hänger symboliserar den utsatte, den som är utsatt för makt och på så sätt är helt maktlös. 
När jag ser på min bild tänker jag på hur religionen har påverkat samhället och hur lätt det har varit att få folk att tro på saker även om det inte finns några riktiga bevis. Under en mycket lång tid har folk levt efter en bok som påstås ha kommit från gud. Människorna har inte brytt sig om vad de själva velat, utan bara levt efter bibeln. 
I det här fallet står makten för en sorts överhet och människorna underordnar sig för att det förväntas av dem eftersom det är dom normerna som gäller i samhället. De som inte följer normerna hamnar lägst ner i hierarkin. Och detta gäller också dom som är annorlunda och avvikande på något sätt. Man säga att de som inte följer det som är ”normalt” är de som hamnar i underläge.
Maktspel har påverkat vårt samhälle på många sätt. Bland annat har kristendomen förtryckt människor som är homosexuella genom att till exempel förbjuda samkönade gifte mål.  Även folk som är funktionshindrade har varit förtryckta av kristendomen. Man sa att funktionshindret var ett straff från gud. Under många år så var kristendomen en plats för dom ”perfekta”. Hade du ”fel” sexualitet, ett funktionshinder eller var kvinna så var du inte lika mycket värd enligt dom kristna normerna.
Historiskt sett har detta pågått under lång tid och det var inte länge sedan det skedde en förändring i Sverige. Numera har kyrkan allt mindre makt. Tittar man geografiskt så ser man att det fortfarande är svårt för dom som är annorlunda att leva i andra kulturer. 
Ett annat sätt att gestalta makt skulle kunna vara en bild med en hand som är vänd och kupad åt andra hållet (alltså uppåt), men en person sittande bekvämt i. På så sätt skulle man ha kunnat framhäva den positiva makten. Handen skulle då ha varit skyddande och hjälpande i stället för dominant och enväldig.  
Skillnaden mellan handen som är skyddande och handen som är negativt styrande kan vara väldigt liten. De behövs inte mycket för att en skyddande hand ska övergå till att vara en styrande hand... det beror förmodligen väldigt mycket på makthavaren, hur klok den är, och kanske hur styrd den är, från annat håll."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul om du vill kommentera vårt arbete på bloggen :)